Konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” Drukuj
Wpisany przez Krzysztof Bartnicki   
piątek, 05 października 2012 07:23

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się:
• 10.11.2012 r. - w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128,
• 17.11.2012 r. - w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, ul. M. Kajki 4,
• 24.11.2012 r. - w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18.

Finał regionalny konkursu odbędzie się 08.12.2012 r. w Olsztynie, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, ul. Żołnierska 49.

Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategorie:
a) Produkty i przetwory mięsne
b) Produkty i przetwory z ryb
c) Produkty i przetwory mleczarskie
d) Miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami:
Podkategorie:
a) Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
b) Produkty zbożowe i cukiernicze

III. Regionalne napoje alkoholowe

Potrawy będą oceniane w dwóch podkategoriach:
a) przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.

Wypełnione karty zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami należy przesłać na jeden z podanych poniżej adresów z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” do 18 października 2012 r.

I. Osoby fizyczne:
1) E-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
2) fax: 089 535-48-43
3) Listownie:
Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza,
Europe Direct Warmia i Mazury
ul. Lubelska 43A
10-410 Olsztyn

II. Przedsiębiorstwa i Szkoły
1) E-mail:
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
2) fax: 089 521-98-59
3) Listownie:
Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Polityki Jakości,
ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn

Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” są: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.

 

Regulamin konkursu

Karta zgłoszenia

Poprawiony: poniedziałek, 08 października 2012 11:48